Warsztaty kulinarne w ramach akcji „Nie błądźmy- bądźmy – tolerancja”
Warsztaty kulinarne w ramach akcji „Nie błądźmy- bądźmy – tolerancja”
W ramach akcji społecznej „Nie błądźmy- bądźmy – tolerancja” klasa 1f uczestniczyła w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich przy naszym skromnym udziale. Gotować uczył nas przebywający od 24 lat w Polsce Ormianin. Opowiedział nam o swoim kraju, trudnościach na jakie napotkał ze swoją rodziną na początku pobytu, a także zdradził nam komu kibicował w meczu Armenia – Polska. Oglądaliśmy prezentację o rodzinnym kraju naszego gościa, która przybliżyła nam ten piękny kraj, jego tradycję i ciekawostki z nim związane.
Przygotowane wspólnie ormiańskie potrawy - dość trudne nazwy próbowaliśmy wszyscy, były gołąbki w liściach winogron, kuskus z pietruszką, nadziewane bakłażany, buraczki z orzechami włoskimi, ciasto i kawa, a ormiański chlebek cieszył się największym powodzeniem.
Warto byłoby odwiedzić ten kraj, poznać jego kulturę i pyszną kuchnię.
Dziękujemy za mile spędzony czas i przepyszne potrawy.